OŠ MIHAJLO PUPIN

Metodologija rada

Naša metodologija rada podrazumeva sinhronizaciju redovnog, obaveznog nastavnog plana i mnogobrojnih slobodnih aktivnosti, kako bi se osigurala veća angažovanost đaka u programima škole i kako bi se kod njih izgradio pozitivan odnos ka školi i učenju. Takođe, uz takav balans u osnovnom obrazovanju, kod dece se razvijaju i važne veštine kritičkog mišljenja, komunikacije, saradnje i učenja, ali i aktivnog rešavanja izazova.

U osnovnoj školi Mihajlo Pupin sprovodi se nacionalni program, odobren od Ministarstva prosvete, kroz redovnu i celodnevnu nastavu.
Od petog do osmog razreda u zvaničan program škole uvodimo i internacionalni program.

Škola poseduje sve potrebne kadrovske, prostorne i materijalno-tehničke uslove za realizovane celodnevne nastave.

Celodnevna nastava podrazumeva sledeće:

Uz ovakav nastavni pristup utiče se i na smanjenje mogućnosti za iskazivanjem nepoželjnih oblika ponašanja, kali i deluje preventivno.

Koja je ključna prednost celodnevne nastave?

Celodnevna nastava je koncept gde dva nastavnika razredne nastave uz pomoć stručnih saradnika kreiraju i realizuju čitav radni dan u kom svi zajedno uče, ponavljaju naučeno, vežbaju, igraju se, jedu i odmaraju se.
Sa druge strane imamo produženi boravak, koji obezbeđuje čuvanje dece različitih uzrasta nakon redovne nastave, gde ih najčešće čuvaju nastavnici koji ih u većini slučajeva i ne poznaju. Upravo zbog takve jasne razlike, odlučili smo se da za niže razrede primenimo celodnevni oblik nastave.

STEM METODA
Učenje uz pomoć LEGO kocki

Ovaj model učenja je izuzetno značajan za decu koja su u ranom razvoju iz više razloga:

O STEM obrazovanju

Deca su prirodni istraživači i naučnici koji aktivno posmatraju, procenjuju i teže da razumeju svet oko sebe. Zato smo u naš program škole uveli i STEM obrazovanje. Ova metoda pruža deci osnovne veštine i koncepte koji su od suštinskog značaja za njihov budući akademski i profesionalni razvoj.

STEM (science, technology, engineering, mathematics) obrazovanje se služi LEGO kockicama i setovima da decu stimuliše na istraživanje i poduči ih univerzalnim principima nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike.

Ovi setovi pomažu đacima da kroz igru i eksperimentisanje razvijaju veštine u oblastima kao što su programiranje, robotika, kreativno rešavanje problema, ali i timski rad. STEM obrazovanje predstavlja interaktivan, inventivan, ali pre svega zabavan način učenja koji kod dece podstiče kreativnost i logično razmišljanje

Dodatne aktivnosti

DRAMSKA SEKCIJA

Dramska sekcija predstavlja vannastavnu aktivnost osnovne škole Mihajlo Pupin, ali i jednu od značajnijih vaspitno-edukativnih metoda. Kroz nju sa decom proživljavamo raznoliku svakodnevnicu (više ili manje prijatnu). Igranjem uloga deca proživljavaju i uče da razumeju razne pojave i dešavanja oko njih i u njima, a koje su im u njihovim ranim godinama često neshvatljive. Kroz ovu metodu kreativnog izražaja, deca zapravo uče kako da bolje razumeju sebe i svet koji ih okružuje, ali i uče da budu saosećajni i da istinski prihvataju različitost. 

Oživljavanje istorijskih ličnosti kroz dramsku sekciju na jedan veoma zabavan način deci približava istoriju i kulturno nasleđe vremena koji je predmet sekcije. Književna dela pretočena na scenu postaju posebna čarolija. Takođe, prilikom interpretacije likova i priča, deca uče kako da analiziraju tekstove, situacije i karaktere, što razvija njihove analitičke veštine. 

Rad u grupi na pripremi predstave ili scenarija podstiče decu da razvijaju veštine saradnje, tolerancije i rešavanja konflikata.

Pored svega navedenog, učestvovanje u dramskim aktivnostima omogućava deci i da se izraze na kreativan način, što može poboljšati njihovo samopouzdanje i samopoštovanje.

Sve ove prednosti čine dramske sekcije izuzetno važnim vaspitno-edukativnim metodama koje doprinose celokupnom razvoju dece.

POLITIKA KOLAČIĆA

Kolačići su male tekstualne zbirke podataka (datoteke) koji se prilikom posete internet strani šalju na Vaš računar ili mobilni uređaj i kojima se kasnije može pristupiti. Zahvaljujući kolačićima vidi se šta interesuje pojedine posetioce internet strane, što pomaže da se poboljša upotreba za sve korisnike.

Koristimo kolačiće neophodne za funkcionisanje internet strane, odnosno one koji omogućavaju da pregledate naše stranice, kolačiće za statistiku posećenosti i unapređenje performansi internet strane i kolačiće za oglašavanje. Kolačići na internet strani se takođe koriste za pamćenje sesije korisnika sajta.

Kolačić je internog tipa, kriptovan je i podatak ne može biti iskorišćen eksterno. Vi imate mogućnost da izaberete da li ćete prihvatiti kolačiće koji nisu neophodni za funkcionisanje naše internet stranice. Mi bismo svakako cenili Vašu odluku da prihvatite sve kolačiće jer nam time pomažete da internet stranicu uskladimo sa interesovanjima posetilaca. Takođe, možete i naknadno da odbijete korišćenje kolačića izmenom postavki u Vašem pretraživaču. 

Naša internet strana koristi Google analitiku (Google Analytics), uslugu za veb analitiku koju pruža kompanija Google. Google analitika koristi kolačiće, odnosno tekstualne zbirke podataka koje postavlja na Vaš uređaj, da bismo lakše analizirali kako korisnici upotrebljavaju internet stranu.

Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije o kolačićima Google analitike, pogledajte stranice Google koje se odnose na pružanje pomoći i politiku zaštite privatnosti: Politika zaštite privatnosti Google- a i Pomoć Google analitike.

 

Spisak kolačića koje koristimo:

PHPSESSID

Ovaj kolačić je identifikator opšte namene koji se koristi za održavanje promenljivih sesija korisnika odnosno održavanje statusa prijavljenog korisnika između stranica.

Neophodan za funkcionisanje ove internet stranice.

Ovo je sesijski kolačić se koristiti kao za upravljanje stanjem sesije.

Neophodan za funkcionisanje ove internet stranice.

Ovaj kolačić postavljen je da identifikuje korisnika, a identifikacioni kod je kriptovan.

Neophodan za funkcionisanje ove internet stranice.

Ovaj kolačić pripada “Google Universal Analitics” i značajan je za ažuriranje Google-ovog analitičkog servisa. Ovaj kolačić se koristi  za razlikovanje jedinstvenih korisnika dodeljivanjem nasumično generisanog broja kao klijentskog identifikatora. Sadržan je u svakom zahtevu stranice i koristi se za izračunavanje podataka o posetiocima, sesiji i za izveštaje o analitičkim lokacijama.

Performanse

Ovaj kolačić pripada “Google Universal Analitics” i koristi se za umanjivanje odnosno ograničavanje prikupljanja podataka na veb sajtu koji ima veliki broj poseta. Ističe nakon 10 minuta.

Performanse

Registruje jedinstveni ID koji se koristi za generisanje statističkih podataka o tome kako posetilac koristi veb sajt.

Performanse

Ovaj kolačić pripada “Google Universal Analitics” i koristi se za davanje podataka o posećenosti.

Performanse

Ovaj “DoubleClick” kolačić  se postavlja  od strane reklamnih partnera, a oni ih koriste za pravljenje profila interesovanja posetilaca veb lokacije i za prikazivanje relevantnih oglasa na drugim veb lokacijama. Ovaj kolačić  funkcioniše tako što jedinstveno identifikuje vaš pretraživač i uređaj.

Oglašavanje

Ovaj kolačić je “DoubleClick”, u vlasništvu Google-a, služi za profilisanje interesovanja posetilaca veb stranice i prikazivanje relevantnih oglasa na drugim veb sajtovima.

Oglašavanje

Ovaj kolačić je “DoubleClick”, u vlasništvu Google-a, služi da pomogne profilisanju vaših interesovanja sa ciljem da prikazuje relevantne oglase na drugim veb sajtovima.

Oglašavanje

Ovaj „DoubleClick“ kolačić se postavlja od strane reklamnih partnera, a oni ih koriste za pravljenje profila interesovanja posetilaca veb sajta i za prikazivanje relevantnih oglasa na drugim veb sajtovima. Ovaj kolačić funkcioniše tako što jedinstveno identifikuje vaš pretraživač i uređaj.

Oglašavanje

Ovaj kolačić pruža informaciju o tome kako krajnji korisnik koristi veb sajt, kao i informaciju da li je posetilac prethodno video bilo kakvu reklamu ovog sajta pre nego što je pristupio ovom veb sajtu.

Oglašavanje

Ovaj Google kolačić se koristi za analizu uspešnosti oglasa na internet stranicama drugih internet strana tj. prikuplja informacije o tome kako se koriste oglasi prema ovoj internet strani.

Oglašavanje

Ovaj kolačić pruža informaciju o tome kako krajnji korisnik koristi veb sajt, kao i informaciju da li je posetilac prethodno video bilo kakvu reklamu ovog sajta pre nego što je pristupio ovom veb sajtu.

Oglašavanje

Ovaj kolačić pruža informaciju o tome kako krajnji korisnik koristi veb sajt, kao i informaciju da li je posetilac prethodno video bilo kakvu reklamu ovog sajta pre nego što je pristupio ovom veb sajtu.

Oglašavanje

Naš sajt koristi kolačiće u cilju poboljšanja korisničkog iskustva. Saznajte više: